Omställningsbyrån vill stärka mångfald och arbeta för ett klimaträttvist och socialt rättvist samhälle inom de planetära gränserna enligt den internationella omställningsrörelsens (Transition Networks) principer, varav en är att främja inkludering och social rättvisa.

En av Omställningsbyråns arbetsgrupper arbetar specifikt med social rättvisa. Det innebär exempelvis en rättvis fördelning av rikedom, möjligheter och privilegier.

Gruppens främsta fokus är en gratis samtalsserie online tillsammans med Studiefrämjandet Stockholm Gotland. Utgångspunkten är: Hur gör vi social rättvisa och inkludering till en självklar del av Omställningsrörelsen?

Nu har vi samlat samtalen från hösten 2021 och våren 2022 i ett studiematerial som är fritt att använda och sprida. Se gärna inspelningarna och reflektera kring frågorna som hör till varje samtal. Det går lika bra att göra i grupp som på egen hand. När du klickar på denna länk eller på bilden nedan laddas studiematerialet ner till din dator: http://media.omstallningsbyran.se/2023/03/StudiematerialSocialRattvisa.pdf

I studiematerialet finns följande samtal från 2021 och 2022:

Klimatflyktingar med Shora Esmailian

Dekolonisering med Carmen Blanco Valer

Samernas rättigheter med Stefan Mikaelsson

Antisemitism med Lars M Andersson och Ylva Lundkvist Fridh

Situationen för romer i Sverige med Soraya Post

Lokalt engagemang och deltagande som verktyg för demokrati med Carolina Castillo

Workshop i kritisk vithet med Luie Romero Brodin

Under våren 2023 ordnas följande samtal:

31 januari Funktionsrätt, klimatkris och omställning med Annica Nilsson

28 februari Afrofobi som en fråga om ojämlikhet med Kitimbwa Sabuni

2 maj Asylpolitiken i Sverige med Sanna Vestin

30 maj Islamofobin i Sverige med Marta Kolankiewicz

Föredragsdelen av samtalen spelas in och finns tillgängliga efteråt via respektive evenemang på Omställningsbyråns Facebooksida. För mer info, följ Omställningsbyrån på Instagram eller Facebook, se vår kalender eller kontakta oss på hej@omstallningsbyran.se.

I maj 2023 startar Studiefrämjandet Stockholm Gotland två studiecirklar utifrån materialet – en digital via Zoom och en på plats i Tensta. Läs mer i vår kalender.

Vi har tagit fram en festlig spellista på Spotify som kan passa i samband med materialet: Social rättvisa fest.