Sam Nygren

Frilansjournalist (skribent, men tar även foton till egna artiklar) med fokus omställning på landsbygden och självhushållning/samförsörjning. Pedagog med fokus på inre omställning, självhushållning/samförsörjning, aktivt hopp och cirkelpraktik, främst online.

Jag är lärare på kursen Självhushållningens inre resa på Vimmerby folkhögskola. Det är en kurs för alla som tillsammans med andra vill reflektera över den inre omställningen som det innebär att börja med ett mer självhushållande liv på landsbygden.

Jag har tidigare skrivit i Landets Fria Tidning med fokus på omställning på landsbygden och självhushållning.

Jag har tidigare hållit i workshops i metoden Aktivt Hopp. Jag är en del av det svenska Aktivt Hopp-nätverket. Jag håller både workshops på plats och online genom videoverktyget Zoom.

Jag drev 2017-2020 reportageprojektet Inte bara morötter som undersökte livet som självhushållare och omställare på landsbygden i Sverige idag. Med mitt arbete hoppades jag stärka dem som försöker skapa något nytt – synliggöra och uppvärdera deras arbete – och skildra rörelsen för omvärlden genom foto och intervjuer. Jag hade genom projektet en reportageserie i Tidningen Åter.

Sedan 2010 har jag själv aktivt arbetat med att ställa om mitt eget liv. Idag lever jag på den sörmländska landsbygden, bor i tiny house och använder elcykeln i vardagen. Utbildningsbakgrund är kognitionsvetenskap (bl.a. psykologi, evolutionär kognition, antropologi) med inriktning tjänstedesign.

Kontaktuppgifter
Sam Nygren
073-8131559
sam.nygren@omstallningsbyran.se
www.intebaramorotter.se


Sagt om mitt arbete

Om kursen Självhushållningens inre resa:

”Oerhört bra kurs! Passar de som redan är självhushållare, har planer att bli självförsörjande eller alla som vill reflektera om ett nytt sätt att leva på. Kursen ger otroligt mycket material man kan jobba med själv och tillsammans med andra kursdeltagare. Behövs extra diskussion eller reflektion finns det även möjlighet till detta. Kursen är verkligen vad man behöver för att kunna lämna den ’gamla berättelsen’ eller för att kunna må bra/ bättre på väg mot nya systemet. Kursen hjälper mig att ta mig genom jobbiga perioder och se ljust på framtiden. Kursen ger insikt i potentiella fällor, svårigheter men handlar även om värderingar som tar en till en bättre framtid. Oerhört viktigt kurs!”

”Kursen tar upp mycket viktiga frågor – kanske några av de viktigaste frågorna överhuvudtaget för vår tid – och ger utrymme för reflektion och funderingar.”

”Kursen är en fantastisk mötesyta där vi deltagare både har kunnat lära oss mycket om tillståndet som världen befinner sig i, människans psykologiska mekanismer och sätt att reagera när vi ställs inför dessa insikter, vad vi som individer och grupp kan göra och mycket mer. Att deltagarna finns utspridda i hela landet, och det stora ålderspannet på deltagarna, är mycket berikande. Redan från första träffen blev kursen för mig en trygg plats att möta mina egna känslor kring hur jag vill ta mig an de utmaningar som vi som civilisation skapat och nu står inför, och också höra andras perspektiv på detta.”

Om online workshops i Aktivt hopp:

”Intressant, tänkvärt och helt nytt för mig! Jag är imponerade över att det skapades en väldigt fin stämning och över hur ni använde zoom. Inte bara föreläsning på zoom utan att ni tog fasta på vad zoom är bra på och använde det för att göra upplevelsen bättre ex breakout rooms med okända som man svishades in i och försvann ut från där man hade förtroliga samtal. Plus alla pauser och möjlighet att landa emellan. Jag brukar vara uppjagad efter sena webinarier men det här gick jag utifrån lugn som en filbunke!”

”Ännu en fin zoomkväll 🙂 Vad bra ni är! Verkligen! Det här kändes minst lika bra som en vanlig workshop; på ett sätt ännu bättre eftersom jag har enklare för att koncentrera mig när det är få störningsmoment som ljud och rörelser. Helt enkelt ett koncept som passar mig!”

Om mig som pedagog:

”Bästa man kan tänka sig! Öppen, inlyssnande, förberedd, egen erfarenhet (genuin kunskap)”

”Trygg. Väldigt bra på att skapa en inkännande och förtroendefull miljö för gruppen. Han har samlat ihop, och skapat, ett kursmaterial som har varit en guldgruva för mig att få ta del av.”

”Entusiast, trevlig, har kunskap, har erfarenhet och har hittat ett väldigt strukturerad, organiserad och balanserad sätt att dela allt. Utmanar en att reflektera själv och studera en hel del på fritiden. Professionellt. Uppskattar att träffarna följer tidsschemat.”

”Superduktig, kan använder sig mycket kunnig av zoom med alla dess finesser och lyckas skapa riktig folkhögskolekänsla helt digitalt. Med folkhögskolekänsla menar jag ärliga samtal, delning, och tillåtelse.”

Om reportageserien Inte bara morötter:

”Du fyller verkligen ett tomrum med dina reportage. Det är inte lätt att skapa en helt ny livsstil med nya ideal. Vi behöver prata om hur vi vill leva och där är dina reportage en tankeväckare. Så tack för ditt arbete, och fortsätt med det du gör!”

”I vår självhushållarrörelses natur ligger det inbyggt att vi blir väldigt lokala och att därför kan vara svårt att forma känslan av att vi är en rörelse. Reportagen, med alla de teman som valts och de röster som lyfts fram, bidrar till känslan av att vi är en stor rörelse med gemensamma värderingar. Den känslan behövs!”

”Det handlar inte bara om morötter och vitkål, om söta lamm, naturskönt lantliv och annat gulligull. Det handlar om att västvärldens civilisation – oavsett hur länge den förmår fortgå med hjälp av fossila bränslen, rovdrift på naturresurser och lån från framtida generationer – är ohållbar. Jag kände mig länge ensam, men nu vet jag att jag är en av många som väljer att agera och försöka hitta sätt att bryta mönstret. Tack Sam.”

Sagt om mitt frilansarbete:

”Sam Nygren är en av våra bästa frilansare med många bra och varierade artikelidéer och ett stort engagemang i arbetet. Han är lätt att samarbeta med och är snabb att göra eventuella kompletteringar eller ändringar som vi efterfrågar. Jag kan verkligen rekommendera honom för redaktionellt arbete.”
– Dåvarande chefredaktör Sofia Härén, Landets Fria TidningFrilansmaterial

Ska samiska kulturföremål återföras till Sápmi?, Landets Fria Tidning, 10 december 2021

En ny egnahemsrörelse är möjlig, Landets Fria Tidning, 16 november 2021

Honung och grönsaker på cykel – provocerande och alldeles … underbart, Tidningen Cykling, september 2021

Unga framtidsvisionärer hörs i nytt projekt, Landets Fria Tidning, 12 februari 2021

Fossilfritt skogsbruk med häst, Landets Fria Tidning, 18 december 2020

Stort intresse för omställningskurser, Landets Fria Tidning, 30 oktober 2020

Cykling ingen politisk prioritet på landsbygden, Landets Fria Tidning, 2 oktober 2020

Drömmen om bygemenskap, Tidningen Åter, 5 maj 2020

Navigera i kaoset – tre berättelser om vår tid, Tidningen Åter, 8 februari 2020

Hospice för världen, essä publicerad på intebaramorotter.se, 14 januari 2020

Kollaps – livet efter oljan, Tidningen Åter, 6 augusti 2019

Mer lokal matproduktion – med byn som utgångspunkt, Landets Fria Tidning, 31 maj 2019

Känslor inför världens tillstånd, Tidningen Åter, 9 maj 2019

De vill skapa framtidens hållbara byar, Landets Fria Tidning, 3 maj 2019

Frörebellerna, Landets Fria Tidning, 23 april 2019

”En resilient framtid behöver vara småskalig”, Landets Fria Tidning, 19 april 2019

Unga andelsjordbrukare – en växande rörelse, Landets Fria Tidning, 1 mars 2019

Det meningsskapande arbetet, Tidningen Åter, 1 februari 2019

Om ensamhet, Tidningen Åter, 23 november 2018

Självhushållarmentalitet, Tidningen Åter, 9 augusti 2018

Vad är självhushållning?, Tidningen Åter, 14 maj 2018


Kurser och workshops

Jag har hållit workshops genom folkhögskolor, studieförbund och i egen regi.

Folkhögskolekurs ”Självhushållningens inre resa”, Vimmerby folkhögskola september 2023 – maj 2024

Folkhögskolekurs ”Självhushållningens inre resa”, Gamleby folkhögskola september 2022 – mars 2023

Online workshop i Aktivt hopp för Sveriges Folkhögskolor, 15 februari 2022. Tillsammans med kollegan Hillevi Helmfrid.

Online introduktionsworkshop i Aktivt hopp, i samarbete med Studiefrämjandet, 25 november 2020.

Online introduktionsworkshop i Aktivt hopp, egen regi, april och maj 2020.

Workshop i inre omställning, Andelsjordbruket Hornuddens Trädgård, 25 september 2019. Tillsammans med Annica Gustafsson.

Workshop: Berättelser om omställning och den nya gröna vågen, tillsammans med Maria Ehnrström-Fuentes, Omställningskonferensen i Umeå med temat Dialoger om framtider bortom tillväxt, 21-22 september 2019

Workshop i Aktivt Hopp, gästlärare i kursen Ekobruk på Hola Folkhögskola, 17 februari 2019

Workshop: Inre omställning och bivaxhantverk, gästlärare i kursen Recycle Design Eskilstuna Folkhögskola, 28 november 2018

Workshop i Aktivt Hopp: hur kan vi möta klimatkrisen utan att bli galna?, Bagarmossens Folkets Hus, 24 november 2018

Workshop: Berätta om omställning, tillsammans med Abigail Sykes, Omställningskonferensen i Malmö, 5-7 oktober 2018

Workshop i inre omställning, Skördefest(ival) Järnboda Södergård, 8 september 2018

Workshop: Designa dig själv och ditt arbete, gästlärare i kursen Hållbarhet, journalistik och sociala medier på Holma Folkhögskola, 13 juli 2018

Workshop: Inte bara morötter – om inre omställning hos självhushållare, Sambruket i Sösdala och Holma Folkhögskola, 15 april 2018

Workshop i Aktivt Hopp, Sambruket i Sösdala och Holma Folkhögskola, 14 april 2018

Workshop i Aktivt Hopp, kvällsworkshop i Miljöpartiets lokaler, Katrineholm, november 2017

Cirkelledare i Aktivt Hopp, Studiefrämjandet, Linköping, april 2017