Om oss

Här nedan är presentationer av några av oss som är med i Omställningsbyrån: Akiko Frid, Tove Gulliksson, Kristin Karlsson, Sam Nygren, Paula Rooth, Abigail Sykes och Mariana Viktoria.

Kärngruppen består av Maria Engelbrektsson, Akiko Frid, Jenny Lundahl, Sam Nygren, Mattias Olsson och Abigail Sykes.

Akiko Frid
Akiko Frid

AKIKO FRID

När jag var barn tänkte jag att jag vill prova att leva utan massor av utbildningar och jobbtitlar. Jag tror att det berodde på att folk på den tiden pratade mycket om att ha hög utbildning och hög lön som skulle ge barnen en bättre framtid. De flesta barn deltog i extra studier hos privatskolor eller privatlärare efter skoltid. Jag var inte bra på att läsa och fick alltid lägre betyg. Att läsa studiematerial var inte mitt intresse då. Men ändå tyckte jag mycket om skolan, och att umgås med kompisarna och läraren.

Mitt första jobb skaffade jag när jag var 19. Klädförsäljare på ett varuhus. Sedan jobbade jag inom kosmetika- och modebranschen tills jag flyttade till Sverige.

I Sverige gjorde jag översättningar, skrev essäer och reportage och arbetade för konsument- och miljöorganisationer. Jag tror att omställningen kom  in i mitt liv successivt genom att jag engagerade mig i miljöfrågor. Jag har lärt mig mycket genom att göra.

Numera jobbar jag som konsult, samordnare, översättare och skribent särskilt kring miljöfrågor och kulturella utbyten mellan Japan och Sverige. Jag jobbar för det jag vill, så ibland kan min ekonomi vara begränsad men då anpassar jag mig.

Det finns ett ordspråk i Japan, ICHI-GO ICHI-E, ”en gång ett möte”, vilket betyder att inget ögonblick i livet kan upprepas. Jag litar på intuitionen och för första gången i mitt liv bestämde jag mig för att studera. Och det var på Holma folkhögskola. Kursen passade mig utmärkt och tajmingen var perfekt i mitt liv.

Omställningsbyrån är en fantastisk plats för mig som vill leva och arbeta i egen takt och på eget ansvar. Att lära känna andra i Sverige som också är omställare och lever som de vill är verkligen inspirerande.

Kontaktuppgifter
Akiko Frid
akiko.frid@omstallningsbyran.se
0730744627
https://akikofridbyra.com/

Tove Gulliksson
Tove Gulliksson

TOVE GULLIKSSON

Vem är du?
Jag är en eftertänksam, skapande och nyfiken mjuk person som väljer att bo i norra Sverige och peppa fler att våga sig på att prova hållbar omställning.

Vad bidrar du gärna med till Omställningsbyrån?
Jag har skrivit krönikor om min egen resa mot omställning, skapat bildkrönikor med tänkvärda motiv samt byggt en utställning av matsvinn. Framåt i tiden så bidrar jag gärna med pepp, god stämning på våra gemensamma fikamöten och många nya idéer för hur fler kan få sitt intresse väckt för hållbar omställning. Jag samlar på goda exempel med personer som gör bra jobb för både människor och miljö. Jag vill gärna vara med och sprida fler positiva bilder av hållbar framtid i Sverige och världen.

Vilka erfarenheter och kompetenser har du?
Grafisk design, illustration, fotografi, personliga texter, uppskattande frågeteknik och norrlandsperspektivet.

Hur hoppas du att världen ser ut och är om 50–100 år?
Jag hoppas att de folkvandringar som troligen följer med klimatförändringarna har bidragit till ny mångfalt och mer fred på de platser som blivit attraktiva att bo på. Också att vi lärt oss ta bättre till vara resurser som rent vatten, näringsrik jord kanske till och med lärt oss att stärka och bidra till både ekosystem och mänskliga system. Jag hoppas att världen är en skön och livgivande plats att vara en del av för de av oss som lever om 50–100 år.

Var bor du?
Just nu bor jag i Fränsta i Västernorrland där jag också pluggar konst. Men jag flyttar ofta med mina projekt och ser mig själv som  digital nomad. Någon gång drömmer jag om att ha en egen plats för permakultur, tillsammansodling och en ateljé för mitt skapande.

Kontaktuppgifter
Tove Gulliksson
tove.gulliksson@gmail.com

Kristin Karlsson
Kristin Karlsson

KRISTIN KARLSSON

Vem är du?
Jag växte upp på en bondgård men kände att jag aldrig riktigt passade in. Istället utbildade jag mig till journalist och jobbade på lokaltidningar i Sverige och som frilans i England. För drygt tio år sedan återvände jag delvis till rötterna när jag bosatte mig i närheten av gården där jag växte upp, men också genom att bidra till ekologisk odling med mina erfarenheter och kompetenser inom journalistik och kommunikation.

Vad bidrar du gärna med till Omställningsbyrån?
Genom att skriva det där reportaget om människor som ställer om – till en bättre värld, eller berätta om ekologisk produktion och om vikten av livskraftiga jordar.

För mig är Omställningsbyrån framförallt en möjlighet att ta del av och bidra till en inspirerande gemenskap för alla oss som skapar berättelser om omställningen och om en bättre värld.

Vilka erfarenheter och kompetenser har du?
Jag är utbildad journalist vid Bona folkhögskola och har en masterutbildning i politik och massmedia från Liverpools universitet, fokus på maktanalys. Jag har arbetat cirka tio år på lokal- och branschtidningar inklusive fem år som frilansande journalist i England. De senaste tio åren har jag arbetat som presschef på KRAV och nu är jag kommunikationsansvarig på plattformsorganisationen CONCORD Sverige som tillsammans med svenskt civilsamhälle arbetar med globala utvecklingsfrågor.

Jag är också engagerad inom den globala ekorörelsen, framförallt som föreläsare i kommunikation på IFOAM Organic Internationals ledarskapskurs och som styrelseledamot för IFOAM EU.

Hur ställer du själv om?
Framförallt är jag medveten om vem jag köper min mat ifrån. När det är möjligt vill jag allra helst ha personlig kontakt med bonden. Jag försökte ta hand om några höns ett tag, men när en mård tog hönsen så orkade jag inte starta om.

Den personliga omställningen är viktig för mig, särskilt i ett samhälle där det är lätt att tappa fokus på det som är viktigt i livet.

Var bor du?
Vid vägs ände, i skogen, bredvid Mälaren, cirka en halvtimmes resa till Enköping eller Bålsta.

Kontaktuppgifter
Kristin Karlsson
kristin.karlsson@omstallningsbyran.se
+46 728 588 728

Sam Nygren

SAM NYGREN

Vem är du?
Jag är en 32-årig omställare som lever på landsbygden. Har flera år sysslat med självhushållning som röd tråd genom livet. Nu är jag mer nomad och hjälper andra i deras självhushållningsarbete. Mitt arbete ser jag som att skildra omställningsarbete och stärka dem som försöker skapa något nytt. Det här gör jag genom att vara ute på vägen och möta människor, skriva och fota deras liv vilket utmynnar i reportage och essäer samt hålla workshops i inre omställning.

Vad bidrar du gärna med till Omställningsbyrån?
Jag bidrar med reportage och essäer om livet som självhushållare, jag läser gärna och ger feedback på andras texter, delar gärna mina erfarenheter av hur man kan lägga upp ett fritt arbete och har ett brett kontaktnät inom omställning och självhushållning.

Vilka erfarenheter och kompetenser har du?
Utbildad kognitionsvetare – läran om tänkande – med insikter om människans psykologi & kultur. Har erfarenhet av reportageskrivande, skönlitterärt skrivande, att leda kreativa processer, Photoshop, WordPress, cirkelpraktik och att leva på landsbygden.

Hur ställer du själv om?
Jag är en praktisk omställare som försöker leva enligt devisen att ’vara förändringen jag vill se i världen’. Jag håller bin, hjälper andra med självhushållningsarbete, lever lokalt och väljer bort konsumtion. Jag ger hela min tid till omställningsarbete. Jag väljer bort traditionell inkomst utan lever istället i en bytes- och gåvoekonomi, där andra personer donerar allmosor till mitt arbete.

Var bor du?
Min vagn står för tillfället utanför Grytgöl i Östergötlands kommun. Ett andra hem är i Marvikarnas naturreservat i östra Sörmland. Men en stor del av mitt arbete gör jag ute på gårdar i Sverige där jag lever med och porträtterar andra självhushållares liv.

Kontaktuppgifter
Sam Nygren
073-8131559
sam.nygren@omstallningsbyran.se
www.intebaramorotter.se

PAULA ROOTH

Vem är du?
Jag är journalist boende i Malmö med sambo och ett barn. Pluggade till journalist gjorde jag på Skurups folkhögskola 2009-2010, och har sedan dess främst jobbat på Skånes Fria Tidning och Landets Fria Tidning. Jag har även frilansat för bland annat Historiskan, Feministiskt perspektiv och slöjdsajten Zickermans värld. Hållbarhetsperspektivet är något jag försöker ha med mig både i vardagen och i de jobb jag gör.
På fritiden tycker jag om att laga mat, slöjda, läsa och ge mig ut på små äventyr med min dotter.

Vad bidrar du gärna med till Omställningsbyrån?
Jag har tidigare främst skrivit kulturartiklar och featurereportage, något som jag vill fortsätta med. Att lyfta fram positiva exempel och inspirerande grupper som en motvikt till dystrare nyheter är viktigt för mig, samt att berätta om platser och människor som ofta annars inte får utrymme i media. Tiden på Landets Fria tidning öppnade mina ögon för omställningsfrågor och jag fortsätter gärna att skriva om hållbarhets- och omställningsfrågor i olika former. Det kan handla om allt från reportage om den senaste ekobyn till personporträtt på miljökämpar eller recensioner på böcker som på olika sätt berör frågorna.

Vilka erfarenheter och kompetenser har du?
Då jag genom åren varit både nyhetsredaktör och kulturredaktör, utöver den rena reporterrollen, har jag en bra allmänkompetens och erfarenhet av att hitta intressanta vinklar inom många olika områden. Dessutom en van frilansare och vet vad det innebär med allt från att pitcha en artikel till att hålla deadline. Jag kan även hantera en systemkamera och har inget emot att fota själv ute på jobb.

Kontaktuppgifter
Paula Rooth
paula.rooth@omstallningsbyran.se

Abigail Sykes
Abigail Sykes

ABIGAIL SYKES

Vem är du?
Jag är en nyazeeländsk-brittisk-svensk journalist, lärare och översättare med fokus på omställning. Tänker att min roll är att tillsammans med andra sprida berättelser om en mer hållbar värld.

Vad bidrar du gärna med till Omställningsbyrån?
Ett brett kontaktnät inom framför allt omställning, massor av idéer och energi, stöd och pepp.

Vilka erfarenheter och kompetenser har du?
Radio- och tidningsjournalistik (bland annat som chefredaktör, omställningsredaktör, programledare och reporter), redigering i InDesign och QuarkXPress, foto och bildbehandling, översättning och språkgranskning på svenska och engelska, undervisning på folkhögskola samt motsvarande en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap.

Var bor du?
I en lägenhet i Malmö.

Kontaktuppgifter
Abigail Sykes
0704-25 32 27
abigail.sykes@omstallningsbyran.se
www.abigailsykes.net/journalist

Mariana Viktoria

MARIANA VIKTORIA

Vem är du?
Jag är kreativ, tänker ofta och gärna utanför boxen. Utforskar och utmanar dagligen mig själv. Samarbetar med orden för att möta människor där de är.

Vad bidrar du gärna med till Omställningsbyrån?
Har någon en historia att berätta den så skriver jag den, särskilt om den handlar om resor på vägar bortom de mest trafikerade. Framförallt är jag en röst för dem som inte kan tala själva, som djur och människor utan ett verbalt språk. Men jag är också påläst i konfliktprocesser, både på ett teoretiskt och praktiskt plan.

Vilka erfarenheter och kompetenser har du?
Jag har i nämnd ordning jobbat med marknadsföring/försäljning, ledarskap och kommunikation i olika former. Har cirka fem års universitetsutbildningar i språk, skrivande och konflikthantering. Jobbar snabbt, strukturerat och levererar enligt överenskommelse.

Hur hoppas du att världen ser ut och är om 50–100 år?
Jag jobbar för ett medmänskligare samhälle där människor visar varandra respekt och djur finns till för sin egen skull. Det är också min förhoppning att vi kan leva medvetet och långsiktigt, bland annat genom att inte bruka mer resurser än vi behöver. Konflikter löser vi genom möten, inte missiler.

Var bor du?
Jag bor ett stenkast från skog och hav i Göteborg där jag lever förhållandevis väl i symbios med djur och natur. Högst upp på önskelistan står dock ett stort hus på landet med självhushåll och plats för människor som delar mina värderingar samt djur i behov av en tillflyktsort.

Kontaktuppgifter
Mariana Viktoria
www.marianaviktoria.se
mail@marianaviktoria.se