Mimmi Rosell

Likt rymdens mörka energi upptar koldioxidhalter, väderförändringar, förlorade kulturgrödor och massdöd en stor del av våra liv. Vi märker bara inte av det. Än. Eller kanske mer sanningsenligt så här; vi inbillar oss inte märka av det – men det upptar i själva verket hela vår existens. Skapar avtryck, missljud och en klang i obalans. Yta och djup som skiljer sig markant. Någonting gnager och jag tror bestämt att det är en förlorad relation som är svaret. Svaret på Det Stora Skavet.

Ett av mina första odlingsminnen består av ett egenbyggt litet växthus med några krukor torftig jord och döende (ogräs)plantor i – allt uppgrävt i grusgången som omgärdade mitt barndomshem. Jag var gammal nog att skapa med hammare och spik, men för ung för att hänge mig åt odlingslitteraturen. Pappa hjälpte farfar att odlade potatis, gräslök, sallat och jordgubbar; mamma sådde alltid orange tagetes och blå hänglobelia till krukor och balkonglådor – och ibland, som ett modigt infall, en solros eller två.

När jag flyttat hemifrån gav jag mig på att fönsterodla tomater utan att ha en aning om vad jag sysslade med; skaffade sen en kolonilott. Trial and error och drömmar – med mest error som resultat.

Jag hoppade av konststudierna när prestationsångesten blev för skarp och började läsa företagsekonomi, entreprenörskap och marknadsföring med siktet inställt på att bli egenföretagare. Egen-agenda-skapare. Studierna snubblade in på CSR – Corporate Social Responsibility – och där någonstans togs min miljömedvetenhet till nya nivåer. Sen dess har jag slukat en antal kurser inom miljövetenskap med fokus på samhället och klimatförändringarna, läst otaliga odlings- och kollapsböcker och gått en folkhögskoleutbildning inom odling för självhushåll. Sen några år tillbaka odlar jag på ungefär 900 kvm friland och tunnelväxthus – en odling som för varje år utvecklas.

Under senvintern 2020 startade jag äntligen mitt företag URJORD. Smått. Mini-mini-litet, men ändå en berättelse om ett annat sätt att leva. En berättelse om att följa sin övertygelse, leka, låta hjärtat leda, tro på en ljusnande framtid och vägra följa stigen. Växa långsamt och organiskt. Både sticka ut hakan och rätta sig in i ledet, följa med och vika av. Jag säljer ägg från välmående höns och grönsaker odlade småskaligt och naturenligt, jag håller grundkurser inom odling och höns för husbehov, bjuder in till inspirationsdagar i min trädgård och arrangerar endagarskurser i ämnen som bidrar till en grönare skönare värld. Brännpunkten är att få fler människor att gå från att vara import- och industrikonsumenter till att vara egenproducenter, och genom den vägen återskapa vår relation till, och förståelse för, det viktigaste vi har: jorden.

Förutom att driva företaget URJORD är jag även ena halvan av duon bakom podcasten Gröna fingrar Svart jord. En podcast om odling, framtidsdystopi, förändringsvilja och livet. Om omställning och att försöka leva alternativet mitt i nutiden.

Jag älskar jorden, marken, myllan. Att skapa jord, bygga jord, mata jord. Att så ett frö, se det växa, blomma. Skörda. Äta. Förädla. Arbeta med händer och kropp. Att odla är att själv få stoppa ner rötterna, växa och blomma ut. Att själv få jorda sig; att få länkas samman med platsen och historien. Mitt omställningsarbete handlar i huvudsak om att få fler att göra samma sak som jag – att jorda sig.
Lev väl!

Kontaktuppgifter:

Mimmi Rosell
Tranås, Småland
mimmi.rosell@gmail.com
073 757 36 73
www.urjord.com