Webbinarieserie: Social rättvisa i omställning – Sanna Vestin: Asylpolitiken i Sverige
Asylpolitiken i Sverige:
- Hur såg det ut före 2015, var Sverige en humanitär stormakt och hur lätt var det att få asyl i Sverige?
- Vad hände 2015, var det ett paradigmskifte? Hur har det gått för asylsökande i Sverige de senaste åren, vilket Sverige möter de? En lång rad lagändringar har gått igenom sedan 2015 och vartefter ändrat kartan som asylsökande måste navigera. Idag får tre fjärdedelar av de asylsökande avslag – vad händer med de människorna? Och vad är det för skillnad på ukrainare och andra skyddssökande?
- Till slut, vad händer nu, vad betyder det paradigmskifte som utlovas i Tidöavtalet? Vad kan det innebära för asylsökande, papperslösa och invandrare som redan bor i Sverige? Finns det motkrafter som kommer att försvara mänskliga rättigheter för alla i Sverige?
Sanna Vestin:
Min bakgrund är att jag har varit metallarbetare i en mindre stad större delen av mitt vuxna liv och träffade då flyktingar främst som arbetskamrater och grannar och i kvinnoföreningar. I början på 90-talet när jag mött asylsökande som fått avslag började jag sätta mig in i asylrätt och de senaste 25 åren har jag ägnat mig åt flyktingfrågor på heltid, med lite olika uppdrag som frilans och inom frivilligorganisationer. Jag har gett ut ett par böcker om asylrätt och varit redaktör för FARR:s handbok ”Goda Råd till dig som söker asyl i Sverige”. Idag är jag pensionär sedan några år men jag är fortfarande aktiv i FARR, nu som styrelsemedlem, och arbetar en hel del med information och rådgivning för FARR:s räkning. Jag var även en del av Asylkommissionen, som nu är nedlagd men har lämnat efter sig en hemsida med material som innehåller granskningar och vittnesmål om asylpolitiken efter 2015.
FARR är en paraplyorganisation för enskilda och grupper som arbetar för en rättssäker och solidarisk flyktingpolitik. Det mesta arbetet sker helt ideellt. FARR är partipolitiskt och religiöst obundet. FARR består av, hjälper och samordnar grupper och enskilda som arbetar för att stärka asylrätten. Ca 50 medlemsföreningar är anslutna till FARR – allt från asylkommittéer som arbetar med enskilda flyktingärenden till aktivistgrupper som protesterar mot deportationer och lokala nätverk eller församlingar som stöttar papperslösa. Många sysslar med alla delarna. FARR ger ut tidningen Artikel 14, Sveriges enda flyktingpolitiska tidning. En stor uppgift är att sprida information och stötta de som sysslar med rådgivning, vi har även direktrådgivning främst via mail. Men FARR samlar även in medlemmarnas kunskaper och erfarenheter för att påverka med remisser, uppvaktningar, artiklar etc.

Datum: Tisdag 2 maj
Tid: 19.00–20.30
Plats: Online via gratisverktyget Zoom
Kostnad: Gratis
OBS! Föranmälan krävs på denna länk:
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZAvcOyurTIiEt23BuAa8zApC1xUwMVUQc2p
Mer om webbinarieserien:
Hur gör vi social rättvisa och inkludering till en självklar del av Omställningsrörelsen? Under fem tillfällen i vår får du möjlighet att möta inspirerande gäster som delar med sig av gedigna kunskaper och erfarenheter.
Övriga datum är:
31 januari Funktionsrätt, klimatkris och omställning med Annica Nilsson
28 februari Afrofobi som en fråga om ojämlikhet med Kitimbwa Sabuni
30 maj Islamofobin i Sverige med Marta Kolankiewicz
Samtalen spelas in och finns tillgängliga efteråt via respektive evenemang på Omställningsbyråns Facebooksida.
FARR är medvärd för samtalet.
Webbinarieserien genomförs i samarbete med Studiefrämjandet.