Lieslåtter – för din trädgård, odling eller äng

När:
18 juni, 2022 kl. 09:00 – 17:00 Europe/Stockholm Tidszon
2022-06-18T09:00:00+02:00
2022-06-18T17:00:00+02:00
Var:
Ryggestorp 3 Norrgården, Tranås
Pris:
1650 kr inkl lättare lunch och fika baserade på lokala råvaror
Kontakt:
Mimmi Rosell
073 757 36 73 (helst SMS)

Skippa maskinen – slå med lien!
Lie är inte bara ett redskap för bevarande av gamla ängar – den går också att använda istället för gräsklippare och trimmer i trädgården, för att slå ner gröngödsel och hålla efter gränsmarker i odlingar, för att vårda dikesrenar eller för att slå ner vildvuxna biytor på gården. Med en lie och rätt teknik går bra att slå av det mesta när det kommer till växter; allt från kortare gräs som gräsklippning till grova stjälkar som brännässlor och vidare till tumtjocka slypinnar.

Kursdagen innehåller både teori och praktik om lien som redskap om hur man kan använda den på en mängd olika ytor. Under dagen tränar vi på bryning och knackning med den praktiska knackjiggen, justering och förståelse av liebladets vinklar, reparation av stenskador samt skötsel av trädgård, dikesrenar, gräsmattor och andra ytor med lie. Dessutom ingår kortare teoretisk pass om hur man kan jobba med biologisk mångfald och anlägga en äng i sin trädgård samt om täckodling och lien som redskap i odlingar.

Hela dagen genomförs utomhus med ett begränsat antal deltagare. Tillgång till handsprit, toalett och möjlighet att tvätta händerna finns på plats.

När? kl 09:00- ca 17:00 den 18 juni

Var? Ryggestorp 3 Norrgården, Tranås

Kursledare: Fredrik Björkegren, småskalig lantbrukare, natur- och landskapsvårdare.

Kostnad: 1650 kr inkl lättare lunch och fika baserade på lokala råvaror

För vem? Alla som vill lära sig slå med lie eller fortsätta utvecklas, du behöver inga förkunskaper. Även äldre barn kan vara med på kursen.

Vår målsättning är att du återvänder hem full av inspiration och med en bra lieutrustning som är inställd för dig! Du behärskar grunderna i slåtter, bryning och knackning.

Utrustning finns att låna på plats – och köpa. Gamla slipliar ser vi helst att du lämnar hemma.

Medtag: Egen vattenflaska och kläder efter väder. Lätta skor med tunn sula för bästa känsla föreslår kursledaren Fredrik – men det viktigaste är att du har skor du trivs med. Ett ordentligt skärp att hänga brynena i, det behöver alltså inte sitta fast i några byxor eller så. Använd gärna byxor/shorts/kjol du rör dig lätt och ledigt i.

Dagen genomförs i samarbete med ABF Tranås.

Anmälan: https://forms.gle/rkNBVTBW7QP3r14T8
alt. Mimmi Rosell, telnr 073 757 36 73 (helst sms)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *