Webbinarieserie: Social rättvisa i omställning – Kitimbwa Sabuni: Afrofobi som en fråga om ojämlikhet
Rasim och de demokratiska rättviseidealen har utvecklats sida vid sida historiskt och blivit till motverkande grundbultar i moderniteten. Svarta har konstruerats som den vita européns absoluta motsats och afrofobi har därför blivit en synnerligen kraftfull form av rasism som vi associerar med transatlantisk slaveri och de mest brutala och genomgripande formerna av kolonialism. Hur afrofobi verkar i dagens Sverige på sätt som motverkar social rättvisa är vad det här samtalet ska utforska på ett sätt som utmanar föreställningar om svensk exceptionalism. Med exceptionalism menas är idén att Sverige som land inte skulle vara implicerat i transatlantisk slaveri och kolonialism och därmed är ”oskyldigt” och opåverkat av förtryckande krafter som rasism även i samtiden.
Kitimbwa Sabuni har två decenniers erfarenhet av att arbeta som organisationsutvecklare med inriktning på mångfald, jämlikhet och inkludering. Han är författare till flera böcker och artiklar som rör rasism i organisationen som bland annat Vit, svart eller brun – handbok om aktiva åtgärder kopplat till hudfärg. Som aktiv i Afrosvenskarnas Riksorganisation har han också flitigt deltagit samhällsdebatten i frågor som rör afrofobi och ojämlikhet.
Afrosvenskarnas Riksorganisations huvudsakliga uppgift är att verka och arbeta för lika rättigheter och skapa en meningsfull tillvaro för de 350 000 personer i Sverige som har sin bakgrund i Afrika eller den afrikanska diasporan i exempelvis Nord- och Sydamerika eller Karibien. Vi är en viktig kraft och röst för att tillvarata afrosvenskars rättigheter och motverka rasistiska strukturer och afrofobi.
Datum: Tisdag 28 februari
Tid: 19.00–20.30
Plats: Online via gratisverktyget Zoom
Kostnad: Gratis
OBS! Föranmälan krävs på denna länk:
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZ0qdOChrjIjHdL7zbjP76uTuZBO-odU3WNT
Mer om webbinarieserien:
Hur gör vi social rättvisa och inkludering till en självklar del av Omställningsrörelsen? Under fyra tillfällen i vår får du möjlighet att möta inspirerande gäster som delar med sig av gedigna kunskaper och erfarenheter.
Övriga datum är:
31 januari Funktionsrätt, klimatkris och omställning med Annika Nilsson
2 maj Asylpolitiken i Sverige med Sanna Vestin
30 maj Islamofobin i Sverige med Marta Kolankiewicz
Samtalen spelas in och finns tillgängliga efteråt via respektive evenemang på Omställningsbyråns Facebooksida.
Medvärd för samtalet är Afrosvenskarnas Riksorganisation.
Webbinarieserien genomförs i samarbete med Studiefrämjandet.