Framtidens by – distanskurs

När:
1 februari, 2021 – 17 december, 2021 heldag Europe/Stockholm Tidszon
2021-02-01T00:00:00+01:00
2021-12-18T00:00:00+01:00
Var:
Härnösands folkhögskola
Murbergsvägen 32
Härnösand
Kontakt:
Maria Engelbrektsson

Kurs i hållbar byutveckling: Möt utmaningarna att ställa om till hållbara och växande lokalsamhällen och regenerativ matproduktion!

Längd: 1 år
Studietakt: Halvfart, distans.

Termin:
VT 2021: 1/2-25/6
HT 2021: 9/8-17/12

Träffar:
VT 2021: 12-14/2, 15-18/4, 4-6/6.
HT 2021: 13-15/8, 15-17/10, 25-28/11.

Ansök senast:
30 november 2020 på https://hfs.se/framtidens-by/. Efter sista ansökningsdag har vi löpande antagning om det finns platser kvar. Ansökningar behandlas då i den ordning de kommer in.

Antagningsvillkor: 
Du behöver skriva ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå kursen. Se information om innehållet i det personliga brevet längre ned på sidan.

Om utbildningen

Kurs i hållbar byutveckling: Möt utmaningarna att ställa om till hållbara och växande lokalsamhällen och regenerativ matproduktion!

Många drömmer om att bo i en by. Du kanske gör det redan. Men vad är en by i djupare bemärkelse och vad är det vi människor längtar efter egentligen? Det finns nästan otaliga ansamlingar av hus men ytterst få byar. Byar eller kvarter som idag fungerar på ett hållbart sätt för människor och natur är sällsynta.

Denna kurs vänder sig till dig som i tanke och handling vill utforska vad en by är till sitt väsen – i hjärna, hjärta och handen. Med hjälp av kreativa och praktiska övningar, dialog, reflektion, studiebesök och inspirerande möten söker vi lokala lösningar på globala kriser som vi också kan tillämpa. Vi utforskar hur byns, platsens och den lokala matens renässans behövs för att bland annat nå målen i Agenda 2030.

Framtidens by är en konkret utforskning av hur vi kan vända flyttströmmarna, återbefolka landsbygden och möjliggöra minst en halv miljon nya arbetstillfällen inom framtidens postfossila jordbruk fram till år 2030.

Kursen har sina rötter i en folkrörelse som förverkligar en hållbar framtid med början i det lokala med bl a regenerativa ekonomier och företag, andelsjordbruk, relationsmat, full och demokratisk delaktighet och meningsfulla gemenskaper. Den handlar om byn som förhållningssätt.

Att odla eller bygga hållbart är relativt enkelt. Men hur förverkligar vi en attraktiv, levande och meningsfull gemenskap med hållbara relationer, fungerande företag och sociala processer, i positiv samverkan med ekosystemen? Hur medskapar vi en hållbar kultur byggd på lust, längtan och tillit?

Detta blir en inspirerande, engagerande och kanske utmanande gemensam resa och utforskning där frågorna är oftast viktigare än svaren! Vi lär av och med varandra – i byn behövs allas erfarenheter och kunskaper, såväl praktiska som teoretiska. Målet är att vi fördjupar kompetenser, förmågor och förhållningssätt som byutvecklare och bärare av bykulturen.

Inträdeskrav

Du behöver skriva ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå kursen och där du kan delge dina:

  • erfarenheter av by (om du har några), gemenskaper, demokrati och delaktighet.
  • tankar om vad du vill utforska och utveckla genom ditt deltagande.
  • längtan efter meningsfullt liv och försörjning, boende och sammanhang.
  • eller något helt annat som gör att du vill delta i kursen.

Se det här som en inspiration till ditt personliga brev, inte som något som måste följas. Ange gärna om du har tillgång till bil och är beredd att mot ersättning bistå med transporter vid studiebesök.

Kursansvariga

David Bennett omställare, småbrukare och pedagog boende i Ramsås. Engagerad i Byakademin och Omställningsnätverket.

Maria Engelbrektsson, socionom och medlem i ByAkademin.. Bloggar på www.byaliv.se.

Mer info finns på https://hfs.se/framtidens-by/.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *