Feminism ❤️ miljökamp = sant

När:
19 april, 2022 – 17 maj, 2022 heldag Europe/Stockholm Tidszon
2022-04-19T00:00:00+02:00
2022-05-18T00:00:00+02:00
Var:
Online/Östfärnebo
Färnebo folkhögskola
Färnebovägen 874
Österfärnebo
Pris:
100
Kontakt:
Carmen Blanco Valer

Dominans, våld, hierarki – ord som förknippas både med patriarkat och med människans relation till vår jord. Det är dags att utmana dessa synsätt och lära om. I denna kurs tittar vi närmare på hur feminism och miljökamp kan kroka arm med varandra och bidra till att lösa miljö- och klimatkrisen.

Ansök nu! https://farnebo.se/kurser/feminism-miljokamp/

Sista ansökningsdatum: 5 april 2022 Startdatum: 19 april 2022 Slutdatum: 17 maj 2022
Kurslängd: 5 veckor. Studieform: Halvfart. Plats för kurs: Distans med kursträff i Österfärnebo. Deltagare: 15

Kostnader: Anmälningsavgift 100 SEK. Kostnader för transporter, mat och logi i samband med kursträffen i Österfärnebo tillkommer.

Så länge som vi ser på naturen som en resurskälla som är till för människan och som vi kan våldföra oss på som vi vill, så kan vi inte heller lösa miljö- och klimatkrisen. Men som tur är växer det fram alternativ runt om i världen som uppmanar oss att omvärdera vårt synsätt och agera för att rädda vår jord.

Bland alternativen finns ekofeminismen. Budskapet går ut på att människor (av alla könsidentiteter) inte kan nå frigörelse och att den ekologiska krisen inte heller kan lösas inom samhällstrukturer som bygger på dominans, det vill säga där vissa människor värderas högre på grund av deras könsidentitet, klass, hudfärg eller andra faktorer. Ekomaskuliniteter är ett annat verktyg för att få syn på hur traditionella mansroller kan bidra till att både människor och natur exploateras och hur vi kan förändra detta.

Allt fler kvinnor som är miljöförsvarare i det globala Syd lyfter samtidigt fram försvaret av Moder Jord tillsammans med försvaret av sina egna kroppar. De ser en koppling mellan statliga och transnationella skogsskövlingar, olje-, gas- och mineralexploateringar och våldet som utövas av män i deras omgivning.

I denna kurs lär du dig mer om allt detta och kan sedan bidra till att göra klimatkampen mer feministisk!

Kursen genomförs i samarbete med Omställningsbyråns medarbetare Abigail Sykes och andra från Starfish Collective, samt Jordens Vänner. Starfish Collective består av aktivister, utbildare och forskare som brinner för jämställdhet och klimat- och miljörättvisa. Jordens Vänner är en av Färnebos huvudorganisationer och verkar för en omställning till ett mänskligare och ekologiskt hållbart samhälle.

Kursupplägg

Kursen pågår under fem veckor och består av tre digitala träffar och en fysisk helgträff i skolans lokaler i Österfärnebo. Mellan träffarna får deltagarna läsmaterial för att berika diskussionerna.

Introduktion och upprop, digitalt: Tisdag den 19 april kl. 18:30-20:30.
Digital träff: Tisdagen den 26 april, digitalt.
Kursträff i Österfärnebo: 6-8 maj. Denna träff sker tillsammans med kursen Feminism och global rättvisa.
Digital träff: Tisdagen den 17 maj.

Till vem vänder sig kursen

Kursen vänder sig till alla som är intresserade och nyfikna på frågorna och som vill förändra samhället. Ingen förkunskap behövs.

Antagningsvillkor

Vi välkomnar kursdeltagare med olika bakgrund och erfarenheter. Du behöver inte ha några förkunskaper kring ämnet.

Viktigt att veta att vi kommer använda oss av olika digitala läroverktyg. Du behöver ha tillgång till en dator.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *