Carolina Castillo: Lokalt engagemang och deltagande som verktyg för demokrati – Social rättvisa i omställning

När:
3 maj, 2022 kl. 19:00 – 20:30 Europe/Stockholm Tidszon
2022-05-03T19:00:00+02:00
2022-05-03T20:30:00+02:00
Var:
Online via Zoom
Pris:
Gratis
Kontakt:

Webbinarieserie: Social rättvisa och inkludering i omställning Carolina Castillo om lokalt engagemang och deltagande som verktyg för demokrati

Carolina Castillo är utbildad sociolog och forskare med fokus på landreform och jordkonflikter i Paraguay och Brasilien.

I Sydamerika har hon främst jobbat med agroekologi och permakultur som verktyg för matsuveränitet och folkbildning och i Sverige har hon jobbat de senaste åren med lokal utveckling med fokus på deltagande och landsbygdsutveckling.

Hon brinner för social rättvisa och tror att genom organisering och deltagande kan vi påverka vårt samhälle och ställa om.

Carolina Castillo.

Datum: Tisdag 3 maj

Tid: 19.00–20.30

Plats: Online via gratisverktyget Zoom

Kostnad: Gratis

OBS! Föranmälan krävs på denna länk: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZYud-qvqDkrH9TGp_OF2UUFXTCpMhU7CW1f

Här går vi igenom koncept och exempel på hur man påverkar samhället man lever i genom deltagande och organisering. 

Men vad är egentligen deltagande och hur kan det lokala engagemanget bli ett verktyg för att stärka det demokratiska samhälle vi lever i? 

Att delta är ett sätt att direkt ingripa i frågor som berör en och uppnå vissa mål tillsammans. Det kan handla om en skola som lägger ner på landsbygden och där man ingriper i beslutsfattande tillsammans på lokal nivå eftersom man som föräldrar berörs av beslutet. 

Det är alltså inte enbart genom val man påverkar. Att förstärka omställning genom folkbildning är ett sätt att skapa långsiktig kontroll och ansvar inför samhället och påverka den lokala utvecklingen. På detta sätt blir deltagandet ett verktyg som tillåter oss att stärka demokratin i praktiken. 

Att arbete med lokal utveckling och utbildning är långsiktig. Men den viktiga förändringen på lokal nivå kommer i längden att påverka samhället vi lever i. 

Under kvällen kommer två exempel på lokalt engagemang att lyftas och visa hur det kan leda till förändring. 

Exemplen visar två vitt skilda fall av lokalt engagemang, både geografiskt och politiskt: ett i Paraguay och ett i Sverige.  

En liten by i Paraguay som ställde om från konventionell odling till ekologisk och kulturenliga odlingsmetoder och hur detta ledde till självförsörjande som i sin tur förstärkte den lokala demokratin. 

Det andra exempel finns i Sverige i byn Önneköp som ställde om den lokala butiken till ett samägt bygdebolag som tillsammans driver och  äger både Lanthandel och Kulturhus. 

Målet med deltagande är att skapa ett mer demokratiskt, inkluderande och jämlikt samhälle genom att engagera folk lokalt i frågor som berör dem direkt.  

Finns det underlag för att skapa förändring där du bor? Under kvällen pratar vi om gemensamma utmaningarna och förutsättningar för att generera förändring tillsammans. 

Mer om webbinarieserien:

Hur gör vi social rättvisa och inkludering till en självklar del av Omställningsrörelsen? Under fem tillfällen i vår får du möjlighet att möta inspirerande gäster som delar med sig av gedigna kunskaper och erfarenheter.

Övriga datum är:

29 mars Samtal med Soraya Post om situationen för romer i Sverige

Samtalet med Bilan Osman om afrofobi i Sverige idag är flyttat, nytt datum kommer!

31 maj Luie Romero Larsson ger en workshop i kritisk vithet

Webbinarieserien genomförs i samarbete med Studiefrämjandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.