Akiko Frid

När jag var barn tänkte jag att jag vill prova att leva utan massor av utbildningar och jobbtitlar. Jag tror att det berodde på att folk på den tiden pratade mycket om att ha hög utbildning och hög lön som skulle ge barnen en bättre framtid. De flesta barn deltog i extra studier hos privatskolor eller privatlärare efter skoltid. Jag var inte bra på att läsa och fick alltid lägre betyg. Att läsa studiematerial var inte mitt intresse då. Men ändå tyckte jag mycket om skolan, och att umgås med kompisarna och läraren.

Mitt första jobb skaffade jag när jag var 19. Klädförsäljare på ett varuhus. Sedan jobbade jag inom kosmetika- och modebranschen tills jag flyttade till Sverige.

I Sverige gjorde jag översättningar, skrev essäer och reportage och arbetade för konsument- och miljöorganisationer. Jag tror att omställningen kom  in i mitt liv successivt genom att jag engagerade mig i miljöfrågor. Jag har lärt mig mycket genom att göra.

Numera jobbar jag som konsult, samordnare, översättare och skribent särskilt kring miljöfrågor och kulturella utbyten mellan Japan och Sverige. Jag jobbar för det jag vill, så ibland kan min ekonomi vara begränsad men då anpassar jag mig.

Det finns ett ordspråk i Japan, ICHI-GO ICHI-E, ”en gång ett möte”, vilket betyder att inget ögonblick i livet kan upprepas. Jag litar på intuitionen och för första gången i mitt liv bestämde jag mig för att studera. Och det var på Holma folkhögskola. Kursen passade mig utmärkt och tajmingen var perfekt i mitt liv.

Omställningsbyrån är en fantastisk plats för mig som vill leva och arbeta i egen takt och på eget ansvar. Att lära känna andra i Sverige som också är omställare och lever som de vill är verkligen inspirerande.

Kontaktuppgifter
Akiko Frid
akiko.frid@omstallningsbyran.se
0730744627
https://akikofridbyra.com/